12 Μαρ 2023

Η όντως άπταιστη γνώση η πειραματική ζεύξη η επιθυμητική της elite


Θάνατος
περιοριστική η δυσπραγία
της υλικής απαξίας

αδιαφορία
επεκτατισμός της λίθινης ακινησίας
ο σιωπηλός εχθρός της απορίας
είναι διαθέσιμος

ο ακροβατισμός μιας εμπερίστατης απολογίας
τον πρακτικισμό προσπερνά

η επιστημονική αδιαθεσία παράγει
ένα θετικισμό επιφανούς ελευθερίας

μια αλληλουχία επιποθεί
το κραταίωμα το αυταρχικό

Τον επερχόμενο μεσσιανισμό
Τον ολοκληρωτικό...

Ιφιγένεια Γεωργιάδου













Υποσχέσεις αθανασίας: Μια κριτική εισαγωγή στον Υπερανθρωπισμό
και στον Τεχνικό Μετανθρωπισμό (Θεοφάνης Τάσης)


Ομιλία στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην διάλεξη παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι κεντρικές έννοιες του υπερανθρωπισμού και του τεχνικού μετανθρωπισμού, όπως επίσης οι μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές. Με επίκεντρο την σημασία της αθανασίας σκιαγραφείται μια κριτική σε αμφότερους στο πλαίσιο ενός ψηφιακού ανθρωπισμού.

Περίληψη:

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά και οι κεντρικές έννοιες του υπερανθρωπισμού και του τεχνικού μετανθρωπισμού, όπως επίσης οι μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές. Εστιάζοντας στη σημασία της αθανασίας σκιαγραφήθηκε μια κριτική σε αμφότερους, στο πλαίσιο ενός ψηφιακού ανθρωπισμού. Στόχος αυτής δεν ήταν η πλήρης απόρριψη κάθε ανθρώπινης αναβάθμισης υπό την σκιά μιας τεχνοδυστοπίας, αλλά μια πρώτη διερεύνηση των προϋποθέσεων μιας φρόνιμης στάσης προς τις νέες τεχνικές δυνατότητες έναντι μιας ενθουσιώδους άκριτης υιοθέτησης των υποσχέσεων τόσο του υπερανθρωπισμού όσο και του τεχνικού μετανθρωπισμού.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Θεοφάνης Τάσης είναι Έλληνας φιλόσοφος. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. Η έρευνά του αφορά τη σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, τέχνη του βίου, ανθρώπινη αναβάθμιση και θνητότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.