11 Απρ 2014

ΠΡΩΤΗ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ


ΠΡΩΤΗ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Δελτίο Τύπου 14-036

NSF-ερευνητές στην Ανταρκτική μπορεί να έχουν δώσει την πρώτη άμεση απόδειξη του κοσμικού πληθωρισμού βασική θεωρία για την προέλευση του σύμπαντος.

Οι ερευνητές με το National Science Foundation που χρηματοδοτούνται από το BICEP2 πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι το τηλεσκόπιο τους στην Ανταρκτική τους επέτρεψε να συλλέξουν ό, τι πιστεύουν ότι είναι η πρώτη άμεση απόδειξη για τον κοσμικό πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός είναι το κατακλυσμικό γεγονός, όπου σε ένα φευγαλέο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, το σύμπαν βρέφος επεκτάθηκε ραγδαία πολύ πιο μακρυά από την ακτίνα εμβέλειας και των καλύτερων τηλεσκοπίων του σήμερα.

Η σύγχρονη αστρονομία είναι χτισμένη γύρω από τη θεωρία ότι σχεδόν πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν εκρηκτικά υπάρχει με ένα εξαιρετικό γεγονός που ξεκίνησε με το Big Bang, που στη συνέχεια ακολουθείται από τον υπερφωτισμένο πληθωρισμό του χωροχρόνου που δημιούργησαν το σημερινό σύμπαν όπως το ξέρουμε.

Αλλά έως ότου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του BICEP όλες οι επιστημονικές εικασίες σχετικά με τον πληθωρισμό χτίστηκαν αποκλειστικά σε ένα στερεό θεωρητικό πλαίσιο.

Τώρα χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από ένα NSF τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο γεωγραφικό Νότιο Πόλο, οι ερευνητές έχουν περιγράψει τις πρώτες άμεσες, παρατηρήσεις που αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν επίσης τις πρώτες εικόνες των βαρυτικών κυμάτων ή κυματισμούς στο χωροχρόνο, και ότι επιβεβαιώνεται μια βαθιά σύνδεση μεταξύ της κβαντικής μηχανικής και της γενικής σχετικότητας.

Αυτά τα κύματα έχουν περιγραφεί ως «πρώτες δονήσεις του Big Bang.»

«Η Ανίχνευση αυτού του σήματος είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους στην κοσμολογία σήμερα. Πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους έχει οδηγήσει μέχρι αυτό το σημείο» είπε ο John Kovac, του Harvard-Smithsonian Κέντρου για την Αστροφυσική ο υπεύθυνος του προγράμματος BICEP2, που χρηματοδοτείται από το Τμήμα Προγραμμάτων Polar στις Γεωεπιστήμες Διεύθυνσης NSF και Διεύθυνσης NSF Αστρονομίας στη Διεύθυνση Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Μέσω της Διεύθυνσης των προγραμμάτων της Polar, η NSF διαχειρίζεται το πρόγραμμα των ΗΠΑ στην Ανταρκτική, συντονίζει όλες τις δραστηριότητες έρευνας των ΗΠΑ στο νοτιότερο τμήμα της ηπείρου και διαχειρίζεται τα πολύπλοκα logistics που απαιτούνται για την υποστήριξη της επιστήμης.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.