18 Οκτ 2014

Η κατάργηση του ν. 815 έγινε μετά από έντονους φοιτητικούς αγώνες


Η κατάργηση του ν. 815 έγινε μετά από έντονους φοιτητικούς αγώνες

Η άγρια φυλή του Χημικού

«… Ο Νόμος 815 είναι ο μόνος ψηφισμένος νόμος του Ελληνικού κράτους που έχει καταργηθεί και τυπικά και ουσιαστικά. Είναι πολλοί οι νόμοι που στην πράξη έχουν γίνει ανενεργοί. Αλλά ο ν. 815 καταργήθηκε και μάλιστα από τον ίδιο άνθρωπο που τον εισηγήθηκε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (θείο), με τον πλέον δημόσιο τρόπο στην τηλεόραση σε πανελλαδικό διάγγελμα.

Η κατάργηση του ν. 815 έγινε μετά από έντονους φοιτητικούς αγώνες και καταλήψεις που κράτησαν πολύ καιρό. Ειδικά, οι συνελεύσεις και κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν και οι καταλήψεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 1979 και τελείωσαν την Πέμπτη 3 Γενάρη 1980 που ο Καραμανλής ταπεινωμένος ανακοινώνει από την τηλεόραση την απόσυρση του 815 και ζητάει «διάλογο» για την Παιδεία. Το «πεζοδρόμιο», οι καταλήψεις, η Αριστερά του κινήματος, είχαν νικήσει.

Μια άλλη φορά θα κάνω μια εκτενή αναφορά για τις καταλήψεις ή ίσως καταφέρω κάτι καλύτερο απο μια εκτενή αναφορά.

Σήμερα θέλω να γράψω δυο λόγια για τους Χημικούς.

Εκτός από τις γνωστές παρατάξεις δλδ Πανσπουδαστική, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Ρηγάδες, Β’ Πανελλαδική, ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, στο Χημικό υπήρχε και μία με πολιτικά ανεξάρτητους φοιτητές, η ΑΚΙΧ (Ανεξάρτητη ΚΙνηση Χημικού).

Από την μία οι Πανσπουδαστική, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και Ρηγάδες, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την κατάληψη από την άλλη οι άλλες είχαν αταλάντευτη γραμμή για κατάληψη.

Ήταν πολύ σημαντικό που η κατάληψη των Χημικών μπόρεσε και κράτησε. Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, όπως είπα, άρχισε η κατάληψη του Χημικού, ακολουθεί η Πολυτεχνική Ξάνθης (5/12), το Γεωλογικό (7/12), το Φυσικό (10/12). Μέχρι να μπει στην κατάληψη τοΦυσικό οι πιέσεις της ΠΑΣΠ και της ΠΣΚ στις συνελεύσεις του Χημικού ήταν αφόρητες.

Ακόμη, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, εμφανίστηκε και συνδικαλιστής της ΔΑΠ και συμμάχησαν μαζί του. Τέτοια ξεφτίλα. Το Χημικό όμως κράτησε και στη συνέχεια μπήκαν στις καταλήψεις οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ. Η δική μου εκτίμηση ήταν (και είναι) οτι αν το Χημικό δεν κράταγε αυτήν την πρώτη εβδομάδα, οι καταλήψεις θα κατέρρεαν και αυτό γιατί το Χημικό ήταν εκείνη την στιγμή ο πιο δυνατός κρίκος στην αλυσίδα που άρχισε να δημιουργείται.

Κομβικό σημείο ήταν η είσοδος στις σχολές υπό κατάληψη της Νομικής Αθήνας (11/12). Μετά απο αυτό πλέον το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω.» (και φώτο εδώ Κανάλι)

  • ιφιγένεια γεωργιάδου Στα αμφιθέατρα Δημητρηςεπικρατούσε κατάσταση ψυχροπολεμική...στην Νομική στη Σόλωνος είχαν χωριστεί οι αναρχικοί κυρίως από την μιά και η Πανσπουδαστική από την άλλη ... όταν οι αψιμαχίες τελείωσαν ....η προσέγγιση στην έξοδο απαιτούσε ικανότητες ακροβάτη...γιατί το ξύλινο πάτωμα σε πολλά σημεία είχε ξηλωθεί...από τα τραβηγμένα καθίσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί ....ως δυναμικά πολεμοφόδια της ενδεικτικής επιχειρηματολογίας .....που είχαν αναπτύξει οι αντιμαχόμενες ομάδες.....έως εκείνη την στιγμή....όποιος διατύπωνε αντίθετη γνώμη η παρεκλίνουσα της διατεταγμένης υπήρχε η βίαιη διαλεκτική της απομακρύνσεως του από τον πρόεδρο της Πανσπουδαστικής.....η αλαζονική συμπεριφορά στην πτώση μοιραία οδηγεί και στην αφάνεια ....όποιον την ακολουθεί.....
  • Δημητρης Μετσοβιτης  16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου , “Η άγρια φυλή του Χημικού” Εκτός από τις γνωστές παρατάξεις δλδ Πανσπουδαστική, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Ρηγάδες, Β’ Πανελλαδική, ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, στο Χημικό υπήρχε και μία με πολιτικά ανεξάρτητους φοιτητές, η ΑΚΙΧ (Ανεξάρτητη ΚΙνησηΧημικού).Ήταν πολύ σημαντικό που η κατάληψη των Χημικών μπόρεσε και κράτησε. Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, όπως είπα, άρχισε η κατάληψη του Χημικού, ακολουθεί η Πολυτεχνική Ξάνθης (5/12), το Γεωλογικό (7/12), το Φυσικό (10/12). Μέχρι να μπει στην κατάληψη το Φυσικό οι πιέσεις της ΠΑΣΠ και της ΠΣΚ στις συνελεύσεις του Χημικού ήταν αφόρητες. Ακόμη, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, Εκείνο το βράδυ (11/12/1979) βρέθηκα για λίγο στην Ελευθεροτυπία, για να δώσω κάποιες φωτογραφίες και ακούω τον Γιώργο Βότση από ένα γραφείο να πειράζει συναδέλφους του λέγοντας «έπεσε και το κάστρο, έπεσε.!!!», γιατί στη Νομική μέχρι εκείνη την συνέλευση ήταν απόλυτα κυρίαρχος η Πανσπουδαστική. Μετά την Νομική τίποτε δεν μπορούσε να είναι όπως πριν. Ακόμη και οι οργανωμένες ομάδες της ΚΝΕ (τα διάσημα τότε ΚΝΑΤ) που το βράδυ της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου εισβάλλουν στο Χημείο οπλισμένες με κράνη και λοστάρια και επιχειρούν να σπάσουν τις καταλήψεις των Χημικών-Φυσικών δεν κατάφεραν τίποτα. Μετά από σκληρή σύγκρουση (με 15 τραυματίες) κατορθώνουν στρατιωτικά να ελέγξουν το κτίριο. Όμως πολιτικά, είναι πανωλεθρία: την επόμενη το πρωί υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν.
    Το ξημέρωμα της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου βρίσκει το Χημείο (και το Φυσικείο) έρημο από τους εισβολείς, εμένα σε ένα σπίτι εκεί κοντά με σοβαρή διάσειση, ο Βασίλης Παππάς (φυσικός), μέλος της επιτροπής κατάληψης φυσικού – υπεύθυνος του σταθμού στο δώμα της ταράτσας στη Σόλωνος, είδα τον Σπύρο Ψύχα μόνο του στα σκαλιά της οδού Ναυαρίνου έξω από το Χημείο να φυλάει το κτήριο, ενώ όλοι οι Κνίτες έχουν εξαφανιστεί απ’ όλες τις σχολές της Αθήνας. …”youtube.com/watch?v=kzS_xmuciPk

    Ένα τραγούδι από τον πρώτο δίσκο /...
    YOUTUBE.COM
  • Δημητρης Μετσοβιτης τα ματ και κνατ - διαφέρουν μόνο στον ενδυματολογικο κώδικα!
  • ιφιγένεια γεωργιάδου Μία άποψη.... Δημητρης που συγκλίνει στην αμοιβαιότητα των μεθόδων σύγκρουσης και αντιπαλότητας..... σε διαδικασίες σκληρά ανταγωνιστικές και επώδυνες......
  • Δημητρης Μετσοβιτης Ιφιγένεια, για να εχουμε αποτελεσματικη δράση και ισορροπία το σώμα μας έχει αναπτύξει δυο βραχίονες , τον δεξιό και τον αριστερό , έτσι λοιπόν και για τον ίδιο ακριβώς λόγο η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agencies) είχε τότε τα δυο χρήσιμα εργαλεία της,τα ΜΑΤ και τα ΚΝΑΤ , Σήμερα όμως αυτό ειναι ένα ιστορικό αρχείο ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.