ΜΑΡΤΥΡΙΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
υπό Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας
Και ανοίξας το στόμα ο Πλούταρχος είπεν.
Οψέποτε ο άναρχος ανάρχου γόνος
και την πολυσχεδήν ταύτην ελάσειε γήν
και κατοικήσει εν αδαή (έλευσις) κόρη
εις το όνομα αυτής Μαρία.
Και παραδοθήσεται εις φόνον εξ απίστου λαού
Και παραδοθήσεται εις φόνον εξ απίστου λαού
και ΣΤΑΥΡΩΘΗΣΕΤΑΙ και τέλος ΑΝΑΣΤΗΣΕΤΑΙ
και ΣΩΣΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΣΜΟΝ.
Εστί δε το όνομα αυτού ΙΗΣΟΥΣ
Εστί δε το όνομα αυτού ΙΗΣΟΥΣ
ο λέγεται ΙΑΤΡΟΣ.
ΠΛΑΤΩΝ: Γενετός ουδείς ικανός ...γνώμης αφανούς ιδείν αισθητήριον φύσις γαρ μόνον ΘΕΟΥ ...ος αιτίου του παντός ....γυμνή ψυχήν δυναμένου ιδείν...εις γαρ αίτιος του παντός ...εις και εξ αυτού αλλ' οίος.... ο εις και ποτέ ούτος.... ο εις ουκ εν χρόνω ...αϊδιος γαρ ο εις και συναϊδιος.... Αγίου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
Πηγή-Επιμέλεια «Από το Στιγμιαίο στο Άπειρο»
Δείτε και...
01. Ο αρχαίος Ναός του «Αγνώστου Θεού» με τις προφητείες για τον Χριστό
02. Απόλλων
03. Απόλλων (Σόλων)
04. Σόλων (Βίας)
05. Αριστοτέλης
06. Μένανδρος ή Θουκυδίδης
07. Πλάτωνας (Μένανδρος)
08. Ερμής
09. Αισχύλος: «Προμηθέας Δεσμώτης»
10. Λοιποί (Λουκιανός, Ανάξαρχος, Πλάτωνας, Πλούταρχος, Αντίοχος, Σωκράτης)
11. Εικόνες Χειρογράφων
Αθανάσιος Αλεξανδρείας (περ. 298 – 2 Μαΐου 373)
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας ή Μέγας Αθανάσιος ή Άγιος Αθανάσιος (περ. 298 – 2 Μαΐου 373) ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις Πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας που φέρουν τον τίτλο «Μέγας» μαζί με τον Βασίλειο, Φώτιο και Λέων και ένας από τους 33 Πατέρες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Από πολύ νέος έδειξε την πνευματική κλίση του. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας. [Βικιπαίδεια]
Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.
Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ. (saint.gr)
Πηγή-Επιμέλεια «Από το Στιγμιαίο στο Άπειρο» Ιφιγένεια Γεωργιάδου - Σοφία Ντρέκου
«Τους μέν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι, τους δε ανόητους ανθρώπους τό οίημα.» Μετάφραση: Τους άδειους ασκούς τους φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους ανθρώπους η αλαζονεία. (Σωκράτης)
Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα (το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ.) ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.