2 Ιουν 2015

«Άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν»


«Άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν» 



Λόγος όμορφος τρυφερός χαριτωμένος ευπρόσδεκτος για την ψυχή όπως η αλατισμένη σωστά εύγεστη τροφή για το σώμα!!! Νούς και γνώση συγκρατούν και ενισχύουν τους καρδιακούς δεσμούς ...αναπτύσουν φιλικούς δεσμούς σε μακρυνούς λαούς. Εμπλουτίζουν πολιτισμούς... εμποδίζουν την εχθρότητα... σταθεροποιούν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Lada Vukovic 30 Μαΐου στις 10:10 μ.μ.

«Όταν θέλουμε να πούμε ότι με κάποιον μας συνδέουν παλαιότατοι δεσμοί φιλίας, ότι έχουμε περάσει μαζί πολλές δυσκολίες, και έχουμε υποχρεώσεις ο ένας απέναντι στον άλλο, που δεν πρέπει να λησμονήσουμε, τότε λέμε ότι έχουμε φάει μαζί ψωμί κι αλάτι. Εδώ το ψωμί και το αλάτι δηλώνουν το κοινό δείπνο, και το κοινό τραπέζι ως δεσμός φιλίας είναι πανάρχαια ιδέα. «Άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν» ήταν μια αρχαία παροιμία, ενώ σε μεσαιωνική διήγηση δίνεται όρκος «εις το ψωμί και εις τ’ άλαν». Η ιδέα υπάρχει και σε άλλους λαούς, έστω κι αν οι δυτικοί προτιμούσαν περισσότερο να δηλώνουν το ομοτράπεζο με ψωμί και κρασί και να ορκίζονται super panem et vinum, στο ψωμί και στο κρασί δηλαδή.»...

Κουβέντες για το αλάτι

Καλοκαίρι είναι, από σαββατοκύριακο ερχόμαστε, ταιριάζει να μιλήσουμε για το αλάτι. Πρέπει όμως να σας προειδοποιήσω ότι το άρθρο που ακολουθεί, βασισμένο σ' ένα παλιότερο δικό μου κείμενο, ...


SARANTAKOS.WORDPRESS.COM

ιφιγένεια γεωργιάδου Lada λόγος όμορφος τρυφερός χαριτωμένος ευπρόσδεκτος για την ψυχή όπως η αλατισμένη σωστά εύγεστη τροφή για το σώμα!!!
31 Μαΐου στις 12:11 π.μ.


Lada Vukovic Ναι! και οχι τυχαια οι Λατινοι ελεγαν 'Cum grano salis' - με λιγη κοινη λογικη και σκεπτικισμο να τα παιρνουμε ολα Χαιρετισματα, Ιφιγενεια! Hleb i sol, ψωμι και αλατι, ειναι κατι που στη Σερβια επρεπε οπωσδηποτε να βρεθει στο τραπεζι οταν oι επισκεπτες αναμενονταν σε ενα σπιτι.
31 Μαΐου στις 12:21 π.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου Lada νούς και γνώση συγκρατούν και ενισχύουν τους καρδιακούς δεσμούς ...αναπτύσουν φιλικούς δεσμούς σε μακρυνούς λαούς...εμπλουτίζουν πολιτισμούς...εμποδίζουν την εχθρότητα...σταθεροποιούν την αμοιβαία εμπιστοσύνη..θερμούςχαιρετισμούς σου στέλνω ...φωτεινή ειρηνική να είναι η ημέρα που ξημερώνει με υγεία χαρά και ευτυχία!!!.
31 Μαΐου στις 12:39 π.μ. ·


Lada Vukovic τα ειπες ολα πολυ ωραια και συμφωνω απολυτα emoticon "νούς και γνώση συγκρατούν και ενισχύουν τους καρδιακούς δεσμούς" !! Καλο μας ξημερωμα!


31 Μαΐου στις 12:54 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.