11 Μαΐ 2018

Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Αστικό Τοπίο | Urban setting


Παρασκευή 11 Μαΐου από τις 20:00 έως τις 22.30, 
εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος»
η ατομική έκθεση ζωγραφικής
της Θεοδώρας Πανταζοπούλου
με τίτλο: «Αστικό Τοπίο / Urban setting»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 16 Ιουνίου 2018

Στην ενότητα αυτή δουλειάς της με τίτλο: "Αστικό τοπίο / Urban setting" η Θεοδώρα Πανταζοπούλου παρουσιάζει μία σειρά έργων μικτής τεχνικής σε καμβά μνημειακών διαστάσεων. Οι αφαιρετικές συνθέσεις των έργων της παραπέμπουν σε γιγάντια αρχιτεκτονικά σχέδια στα οποία όμως το χρώμα, οι φόρμες και οι υφές αποδίδουν αλλού με μινιμαλιστική λιτότητα και αλλού με εντάσεις και έμφαση στην κίνηση, ένα εντελώς ζωγραφικό και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα.

Διάσπαρτα γεωμετρικά σχήματα συναντιούνται, κάποιες στιγμές ταυτίζονται και κάποιες άλλες υπερκαλύπτονται αναπτύσσοντας μια σειρά από θραύσματα μιας κρυμμένης γλώσσας που σταδιακά οργανώνεται σε καθαρές φόρμες.

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Μαΐου στις 20:00


Στην ενότητα αυτή δουλειάς της η Θεοδώρα Πανταζοπούλου παρουσιάζει μία σειρά έργων μικτής τεχνικής σε καμβά μνημειακών διαστάσεων. Οι αφαιρετικές συνθέσεις των έργων της, παραπέμπουν σε γιγάντια αρχιτεκτονικά σχέδια στα οποία όμως το χρώμα, οι φόρμες και οι υφές αποδίδουν αλλού με μινιμαλιστική λιτότητα και αλλού με εντάσεις και έμφαση στην κίνηση, ένα εντελώς ζωγραφικό και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα.

Διάσπαρτα γεωμετρικά σχήματα συναντιούνται, κάποιες στιγμές ταυτίζονται και κάποιες άλλες υπερκαλύπτονται αναπτύσσοντας μια σειρά από θραύσματα μιας κρυμμένης γλώσσας που σταδιακά οργανώνεται σε καθαρές φόρμες.

Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Αστικό Τοπίο | Urban setting
  • Τα έντονα χρώματα συνδιαλέγονται με το άσπρο και το μαύρο που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των συνθέσεων. Υπάρχει ένα μέτρο στη χρήση χρώματος, συνήθως δεν υπερβαίνει τα τρία ή τέσσερα χρώματα με τις αντίστοιχες τονικότητες τους, η κάθε μία σύνθεση. Αντίθετα τα βασικά συνθετικά σχήματα επάνω στα οποία χτίζεται το κάθε έργο, είναι ιδιαιτέρως πληθωρικά. Οι σπειροειδείς συνθέσεις και οι διαγώνιοι άξονες που δεσπόζουν και δημιουργούν εντάσεις, είναι χαρακτηριστικά της δουλειάς αυτής και προσδίδουν την αίσθηση της κίνησης και του πολυδύναμου στοιχείου των σύγχρονων μεγαλουπόλεων στα έργα.
Ταχύτητα και ρυθμός μιας πόλης, ενός αστικού τοπίου που βίαια συνεπαίρνει, καταπίνει, σαγηνεύει και στέκει μοναχικά θορυβώδες, ακίνητο μέσα στην ταραχή του.

Ήχοι, χρώματα, μυρωδιές είναι τα αλλεπάλληλα στρώματα της ανθρώπινης παρουσίας αποτυπωμένα πάνω σε μια επιφάνεια. Η πυκνότητα μιας ύλης με όγκο και σχήμα που μεταβάλλεται. Αυτό που γεννιέται διαδέχεται εκείνο που χάθηκε για να μένει το όλο πάντα όλο και ο άνθρωπος το θραύσμα της γης να πληθαίνει, να υπερκαλύπτει και να αφήνει απομηνάρια στον τόπο που πατάει. Η ύπαρξη, το χνάρι που χαράζεται ακόμα και όταν τα μάτια δεν το βλέπουν πια, στέκεται και παραμένει ανεξίτηλο στον χρόνο κάτω από επαναλαμβανόμενες στρώσεις θύμησης.
Ο λόγος είναι η αρχή της χειρονομίας. Κάθε φορά μια πρόταση ή λέξη γίνεται η αφορμή για να χτιστεί πάνω της η εικόνα ενός ταραγμένου κόσμου, να απλωθεί άναρχα το αποτύπωμα της ύπαρξης και για μια στιγμή να παύσει. Athens Voice

 

στην τοποθεσία Astrolavos Art Galleries 8 ώρες Αθήνα

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας έστω και χωρίς εμένα! Αυτά τα Κύθηρα ή δεν θα τα δεις ή που δεν θα μπορείς να φύγεις. Ενα μεγάλο ευχαριστώ Despina Pantazopoulou που 'σαι πάντα εκεί για τα δύσκολα, Katerina Botsari που κάνεις εμφάνιση κλειδί, Kristi Grigoriou... τι να πώ?! πάντα κελαηδάς και υπάρχεις μόνο με σόδα :) , Ioanna Georgiou που και κουτσή είσαι ανταποκριτής και πυροσβέστης!! Παρασκευή 11 Μαΐου 2018


Οι τρεις πόλεμοι

Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. 
Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. 
Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. 
Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις.

"The great Carthage waged three wars. 
It was still powerful after the first, 
still habitable after the second. 
It was untraceable after the third."

Das große Carthago führte drei Kriege. 
Es war noch mächtig nach dem ersten, 
noch bewohnbar nach dem zweiten. 
Es war nicht mehr auffindbar nach dem dritten.


Μπέρτολτ Μπρεχτ - Berthold Brecht, 1898-1956


Το κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ έχει ξαναγραφτεί με την RBTL-ALPHABET για να ακούσουμε την ιστορία από μία καρδερίνα, την μόνη επιζώσα μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας. Η RBTL-ALPHABET είναι ένας αλγόριθμος που μεταφράζει τα γράμματα σε ήχο. Το RBTL προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων της αγγλικής έκφρασης READ BETWEEN THE LINES (διαβάζω πίσω από τις γραμμές).

Berthold Brecht’s text has been rewritten in RBTL - ALPHABET format so that the story could be heard by a goldfinch, the only survivor after the destruction of Carthage. RBTL-ALPHABET is an algorithm translating letters into sound. RBTL is an acronym for the words READ BETWEEN THE LINES. 14.4.2015 Theodora Pantazopoulou theartfoundation.metamatic.gr

Λίγα λόγια για τον «δράστη» Θεοδώρα Πανταζοπούλου
Education

2009- 2014: Athens School of Fine Arts, department of Visual Arts
with Prof.Yiannis Psychopedis and Prof. Marios Spyliopoulos

2012-2014: Akademie der Bildenden Kunste, Munich,
erasmus student with Prof.Jean-Mark Bustamante

2001-2003: De Montfort University Leicester, UK ,
BA (Hons) of Arts Metalsmithing and Jewellery

1995-1998: Vacalo Art & Design College, Athens
Decoration-Structure of Architectural environment

Prizes

2nd Prize in the Pewter Live Design Competition 2002
sponsored by De Montfort University and Edwin Blyde & Co.Ltd

2nd Prize in the Young Designer Silversmith Award 2002
organized by the Worshipful Company of Goldsmiths

Solo Exhibitions

2014: 'ICH BIN HIER BEI DIR' Roundabout, Munich

Group Exhibitions

STUDIOS 2014 metamatic: taf, Athens

2014: Jahresausstellung Academie der Bildenden Kunste, Munich

2014: ARTIST COMES FIRST Festival International D'Art De Toulouse
curator Jean-Mark Bustamante

2013: Jahresausstellung 2013 Academie der Bildenden Kόnste, Munich

2013: ARTIST COMES FIRST Festival International D'Art De Toulouse
curator Jean-Mark Bustamante

2012: 'Train at Rouf', Railway Theater Athens, curator Yiannis Psychopedis

2011: 'Images on the Poetry of Elytis', Embassy of the Republic of Cyprus, Athens
curator Yiannis Psychopedis

2010: 'Exile', Embassy of the Republic of Cyprus, Athens, curator Yiannis Psychopedis

2005: 'A Table', Gallery Skoufa, Athens, curator Iris Kritikou



FACEBOOK

Σοφία Ντρέκου - Αέναη επΑνάσταση Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στις 5:01 μ.μ.: Την Παρασκευή 11 Μαΐου από τις 20:00 έως τις 22.30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος» η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Θεοδώρας Πανταζοπούλου, με τίτλο: «Αστικό Τοπίο / Urban setting» Πληροφορίες εδώ: Από το Στιγμιαίο στο Άπειρο

ιφιγένεια γεωργιάδου: Σοφία, της τέχνης ομορφιά στις συρροές της αθεράπευτα προστρέχεις ...τα νάματα τα ιαματικά με της καρδιάς τα νεύματα συγκολλάς και θεραπεύεις ...σε έργα αυθεντικά ...πάντα δημιουργικά ...με ζεστασιά στέργεις και κυριεύεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.