10 Νοε 2014

Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα είναι η έννοια της ιστορικότητας και της συνέχειας.

  Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα είναι η έννοια της ιστορικότητας και της συνέχειας. 

  «Το ρομαντικό, ουτοπικό στοιχείο που είχε ο Βύρωνας
  ήταν και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της προσωπικότητάς του:
  ήταν πραγματιστής και ρομαντικός μαζί.
  Ήταν παρεξηγημένος έτσι κι αλλιώς από τα συμβατικά ήθη της εποχής του.
  Κι ήταν κι ένας άνθρωπος που είχε συγκρουστεί με την κοινωνική του τάξη,
  η οποία κοινωνική τάξη δεν του συγχώρεσε τις ιδέες του ποτέ.

  Ο Βύρωνας μιλάει για κατά της θανατικής ποινής πολύ νωρίς,
  υποστηρίζει το εργατικό δίκαιο, είναι άνθρωπος "αγκαζαρισμένος"
  στις ιδέες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

  Απέκτησε περιουσία που την παραχωρούσε στις ιδέες του
  και στον επαναστατικό, ελληνικό αγώνα.

  Έζησε με πάθος τα πάντα: από τους μεγάλους έρωτες
  έως τα επαναστατικά κινήματα.

  Ήταν μια προσωπικότητα πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα
  απ' ότι την παρουσιάζουν τα συμβατικά βιβλία της ιστορίας.

  Δεν δίστασε σε κανένα εμπόδιο και διαφύλαξε τη χάρη και μια αθωότητα
  παρ' ότι ήταν πραγματιστής».

  Τέχνη και πολιτική

  «Αυτό που αναζητά η τέχνη είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού,
  κι αυτή είναι η επαναστατική της ελευθερία»

  Η "πυκνή" δεκαετία του '60

  «Συλλογικότητα η πολύτιμη παρακαταθήκη που έχουμε φυλάξει».

  Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα
  «Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα είναι η έννοια της ιστορικότητας και της συνέχειας.

  Είναι το πολύτιμο ζητούμενο. Φυσικά είμαστε απογοητευμένοι
  από την περιρρέουσα κατάσταση αλλά δεν το βάζουμε κάτω.
  Θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που λέμε αξιοπρέπεια,
  ανθρωπιά και ανθρωπισμός με ένα τρόπο
  που είναι μαχόμενος μέσα από μια πολεμική.

  Βαλλόμαστε απ' όλες τις πλευρές και κυρίως βάλλεται
  η ανθρωπιστική μας συνείδηση.

  Αν δεν το στηρίξουμε αυτό, αυτό θα σημαίνει απόλυτη καταστροφή
  ανθρώπων και ιδεών μαζί».

  Info:Γιάννης Ψυχοπαίδης
  ιφιγένεια γεωργιάδου Συλλογικότητα η πολύτιμη παρακαταθήκη που έχουμε φυλάξει».
  Το μεγάλο έλλειμα σήμερα «Το μεγάλο έλλειμμα σήμερα είναι η έννοια της ιστορικότητας και της συνέχειας.Γιάννης Ψυχοπαίδης

  Sofi Eliaki Πολυτιμη παρακαταθηκη

  Δημητρης Μετσοβιτης Ο Λόρδος Μπάιρον By(Aa)ron.....

  ιφιγένεια γεωργιάδου Δημητρης αποκαλυπτικό!!!!!!!!!

  Δημητρης Μετσοβιτης Ο Λόρδος Μπάιρον By(Aa)ron..... γεννήθηκε χωλός (στη δεξιά κνήμη) και τα πρώτα χρόνια διέμενε με την μητέρα του στην περιοχή Αμπερντήν (Aberdeen) της Σκωτίας, μάλλον φτωχικά, όπου και έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Στις 19 Μαΐου του 1798 πέθανε ο αδελφός του παππού του, από τον πατέρα του, Ουίλιαμ Μπάιρον, γνωστός ως ο μοχθηρός Λόρδος, και έτσι ο δεκαετής νεαρός, ο οποίος ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής, κληρονόμησε τον τίτλο του Βαρώνου Μπάιρον. Έτσι, η ζωή του από τότε άλλαξε. Σπούδασε στο Κολέγιο Τρίνιτυ (Τριάδα) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αποκτώντας πολύ καλή μόρφωση. Ήταν χαρακτήρας ανήσυχος, παρορμητικός και τυχοδιωκτικός. Έτσι, ξεκίνησε περιοδείες και περιπλανήσεις στη νότια Ευρώπη: (Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία).

  Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι, ύστερα από πυρετό.

  Δημητρης Μετσοβιτης ο ρόλος και ο σκοπός του Λόρδου Μπάιρον By(Aa)ron..... ήταν , ένας, να μας δέσει με τα δάνεια μέχρι σήμερα να μην μπορουμε να σηκώσουμε κεφάλι Στις 2 Ιουνίου 1823, το Εκτελεστικό εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Το ελληνικό παράδοξο βέβαια εμφανίστηκε ξανά με την επιτροπή να μην έχει χρήματα να ταξιδέψει, τα οποία κάλυψε εν τέλει με δάνειο Ο Λόρδος Μπάιρον By(Aa)ron..... . Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στο Λονδίνο και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, εγκρίθηκε ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα. Και τότε ήταν που άρχισαν τα ευτράπελα.

  Το δάνειο αμέσως μειώθηκε αφού το είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και αμέσως μετά αφαιρέθηκαν προμήθειες, χρεολύσια, η προκαταβολή των τόκων δύο ετών συνολικής αξίας 98.000 λιρών, με μόλις 298.000 λίρες να φτάνουν εν τέλει στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση Κουντουριώτη να σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος του στην εμφύλια διαμάχη, διαψεύδοντας οικτρά τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για μια – υποτυπώδη έστω – ανάπτυξη.

  Σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο και έτσι στις 31 Ιουλίου του 1824 το Βουλευτικό αποφασίζει τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών κι ενώ η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, με την ίδια…επιτυχημένη ομάδα των Ορλάνδου και Λουριώτη να κάνει πάλι τις διαπραγματεύσεις.

  Σύντομα εγκρίθηκε δάνειο ονομαστικής αξίας 2.000.000 λιρών και όπως και στο πρώτο δάνειο, το ποσό να μειώνεται στις 816.000 λίρες, αφού το δάνειο είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.

  Το δάνειο αυτή τη φορά το διαχειρίστηκαν Άγγλοι τραπεζίτες, οι οποίοι απευθείας αφαίρεσαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων, από τα οποία ελάχιστα ήρθαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα («Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής») και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών στην Νέα Υόρκη, από τις οποίες μόνο η φρεγάτα «Ελλάς» ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.

  Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.

  Τα δύο δάνεια, τα οποία χαιρετίστηκαν ως «σωτήρια» από το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, όχι μόνο δεν βοήθησαν ποτέ τον Ελληνικό Αγώνα, αλλά έφεραν πιο πολλές διαμάχες, ενώ έθεσαν επίσης τη χώρα σε τροχιά εξάρτησης από τις «Μεγάλες Δυνάμεις», εξάρτηση η οποία κατά πολλούς συνεχίζεται μέχρι τώρα…

  Δημητρης Μετσοβιτης Δηλαδή από το 1825 η εμπόλεμη Ελλάδα ενεφάνιζε ένα μοναδικό φαινόμενο στην Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία: Οι ξένοι κερδοσκόποι χορηγούσαν στην Ελληνική Πολιτεία δάνεια τα οποία ήσαν κολοσσιαία για τα οικονομικά της μεγέθη, αφού μόνον οι τόκοι (χωρίς χρεωλύσια) υπερέβαιναν το… 101% των συνολικών εσόδων τού κράτους!!!

  Δημητρης Μετσοβιτης Άγγλος τραπεζίτης , .........

  ιφιγένεια γεωργιάδου Δημητρης μία ιστορία που ομολογώ με ξαφνιάζει αλλά παράλληλα δίνει και απαντήσεις σε πολλές απορίες μου...σε ευχαριστώ για τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλεις.... για την ενημέρωση τόσο την δική μου όσο και των φίλων που θα μελετήσουν πιστεύω...... με μεγάλο ενδιαφέρον όπως και εγώ όλες αυτές τις λεπτομερείς παρουσιάσεις.....ενός θέματος τόσο ζωτικού για την επιβίωση μας.......

  Toula Markoni-gasteratou ΘΕΜΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ.............. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!!!


  Sofi Eliaki Πραγματι θεμα αναζητησης

  Ευθύμιος Αναγνώστου Δεν δίστασε σε κανένα εμπόδιο και διαφύλαξε τη χάρη και μια αθωότητα παρ' ότι ήταν πραγματιστής»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.