3 Δεκ 2014

Αγγελική Ασημάκη: Ανακάλυψε φάρμακο για τις αρρυθμίες της καρδιάς


Η Ελληνίδα επιστήμονας που ανακάλυψε το φάρμακο 
για τις αρρυθμίες της καρδιάς

Η Αγγελική Ασημάκη είναι ερευνήτρια παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Beth Israel Deaconess» της Βοστώνης. Ως μέλος ερευνητικής ομάδας βοήθησε στην ανακάλυψη ένας νέου φαρμάκου για όσους πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες της καρδιάς.

Το ενδιαφέρον της για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Έζησε στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των 18 ετών.


«Διάβαζα από πολύ μικρή ηλικία με στρατιωτική θα έλεγα πειθαρχία. Θυμάμαι πως μάθαινα 3 ξένες γλώσσες. Ο πατέρας μου μας έμαθε ότι το μεγαλύτερο όπλο στη ζωή είναι το τι ξέρεις και όχι το τι έχεις» δήλωσε στο ellines.com.

Στη συνέχεια, μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο University College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

«Δεν μετανιώνω που έφυγα από την Ελλάδα. Όσο δύσκολη κι αν ήταν και είναι η ξενιτιά, μου επέτρεψε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» συμπληρώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Η Ασημάκη και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν ένα φάρμακο που φαίνεται να στοχεύει άμεσα στο μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας, αν και ακόμη παραμένει ασαφές ποιός ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός.

Η πρωτοτυπία της ανακάλυψης έγκειται στο ότι οι ερευνητές βάσισαν την ανακάλυψη τους στη μελέτη όχι ενός ζώου, αλλά ενός ψαριού (του λεγόμενου «ψαριού-ζέβρας»), το οποίο τροποποίησαν γενετικά, έτσι ώστε να εμφανίζει μία σχετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.

Η έρευνα της τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στις καρδιομυοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

«Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου μελετώντας τους μηχανισμούς παθογένεσης ενός νοσήματος που ονομάζεται αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας. Το νόσημα μπορεί να μην επηρεάζει πολύ μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες καρδιομυοπάθειες γιατί χαρακτηρίζεται από πολλές αρρυθμίες ακόμα και στα πρώτα στάδια του, όταν η καρδιά ακόμα καρασκευαστικά είναι φυσιολογική.»


  • ιφιγένεια γεωργιάδου «Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου μελετώντας τους μηχανισμούς παθογένεσης ενός νοσήματος που ονομάζεται αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας. Το νόσημα μπορεί να μην επηρεάζει πολύ μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες καρδιομυοπάθειες γιατί χαρακτηρίζεται από πολλές αρρυθμίες ακόμα και στα πρώτα στάδια του, όταν η καρδιά ακόμα καρασκευαστικά είναι φυσιολογική.»
  • Γιωργος Μαρκου χαιρομαι απιστευτα που μπαινεις στα χωραφια μου μαθηματικος ουσα.....-ποιητρια-φιλοσοφος-υποκλινομαι για μια ακομα φορα....
  • Γιωργος Μαρκου ασχολησου και με τον κατιοντα αξιζει
  • ιφιγένεια γεωργιάδου Γιωργος η πρώτη μου επιλογή ήταν Ιατρική ....συγκεκριμένα ψυχιατρική.....αλλά ο Κύριος είχε άλλα σχέδια για μένα .....ακόμα και στο Mαθηματικό..... στο δεύτερο έτος η επιλογή μου ήταν Βιολογία.... με καθηγητή τον κ.Καφάτο συνυπoψήφιο τότε για το Nobel Βιολογίας ....σε έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα DNA....
  • Γιωργος Μαρκου ενα πραγμα εχω να πω ..οτι συνεχως χανουμε ελληνες..μεγαλους επιστημονες.....αυτο το κρατος δεν προκειται να δει ασπρη μερα μα ουτε και νυχτα....ευτυχως που εστω εμειναν λιγες <Ιφιγενειες >ερευνητριες να μα φωτιζουν και καπιοι αλλοι (οχι εγω βεβαια) που γνωριζω που εχουν δωσει τη ζωη τους
  • Γιωργος Μαρκου φανταζομαι τι θα γινοταν αν ασχολιοσουν με το RNA +ψυχιατρικη η ψυχολογια αναπτυσσομενου ανθρωπου.....
  • ιφιγένεια γεωργιάδου Γιωργος τι να πώ ...η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τα παιδιά....έχω φέτος μία μικρή μαθήτρια τρίτη Δημοτικού...και όταν κάθομαι δίπλα της να ασχοληθούμε με αριθμούς ....κολλάει απάνω μου...και με κοιτά στα μάτια .....απερίγραπτη εμπειρία ....τελικά το πάνσοφο σχέδιο Του είναι αλάνθαστο....με οδήγησε σωστά εκεί που ταιριάζω!!!!!
  • Γιωργος Μαρκου η μαθητρια σου να δοξαζει το θεο που σε εχει δασκαλα.....αυτο φτανει σαν σχολιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.