31 Μαρ 2015

Το χρυσό διάδημα: Το πιο πολύτιμο κόσμημα του αρχαίου κόσμου

Το χρυσό διάδημα της Μήδας. Μόνιμη έκθεση 
Μουσείου βασιλικών τάφων Αιγών

Το πιο πολύτιμο κόσμημα του αρχαίου κόσμου

Όταν η Μήδα γνώρισε τον Φίλιππο...

Η Μήδα, η Θράκισσα πριγκίπισσα παντρεύτηκε τον Φίλιππο όταν αυτός γύριζε από την εκστρατεία στη Σκυθία, το 339 π.Χ. Την ώρα του θανάτου της θα ήταν 20-25 χρόνων. Υπακούοντας στο έθιμο της φυλής της που, όπως καταγράφει ο Ηρόδοτος, όριζε οι γυναίκες των επιφανών να συνοδεύουν τους συζύγους τους στο θάνατο, η νεαρή ξένη φαίνεται ότι αυτοκτόνησε, όταν δολοφονήθηκε ο βασιλιάς.

Ακολουθώντας τον άντρα και κύριό της στις φλόγες της νεκρικής πυράς και στον τάφο, έγινε για τους Μακεδόνες, που οπωσδήποτε δεν ήταν εξοικειωμένοι με τέτοια δείγματα αφοσίωσης, μια νέα Άλκηστη, πρότυπο συζυγικής αρετής και πίστης.

Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που ο Αλέξανδρος, ο νέος βασιλιάς, την τίμησε τόσο πολύ, δίνοντάς της στο ταξίδι χωρίς γυρισμό δώρα αμύθητης αξίας.

— στην τοποθεσία Museum Of Royal Tombs, Vergina.

Η Μήδα κατέβηκε στον Άδη, φορώντας στο κεφάλι το πιο ωραίο, ίσως και το πιο πολύτιμο, κόσμημα του αρχαίου κόσμου που έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

Λεπτά φυλλαράκια στολίζουν τους βλαστούς, ενώ δεκάδες λουλούδια κάθε λογής, πλασμένα με εξαιρετική φυσικότητα, ανθίζουν προς κάθε κατεύθυνση στερεωμένα σε σπείρες που θα τρεμόπαιζαν σε κάθε κίνηση του κεφαλιού της νεαρής γυναίκας.

Χρυσές μέλισσες ρουφούν το νέκταρ των λουλουδιών και ένα πουλάκι καθισμένο στο μεσαίο βλαστάρι κελαηδάει ανέγγιχτο από το πέρασμα των αιώνων. (336 π.Χ.) [Museum of the Royal Tombs of Aigai - Vergina]

Μόνιμη έκθεση Μουσείου βασιλικών τάφων Αιγών

Το χρυσό διάδημα

Η Μήδα κατέβηκε στον Άδη, φορώντας στο κεφάλι το πιο ωραίο, ίσως και το πιο πολύτιμο, κόσμημα του αρχαίου κόσμου που έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Λεπτά χρυσά βλαστάρια ελίσσονται και συμπλέκονται δημιουργώντας ένα εξαιρετικά κομψό και πολυδαίδαλο πλέγμα διακοσμητικών μοτίβων που σύμφωνα με το εκλεπτυσμένο γούστο της εποχής παντρεύουν την αυστηρή γεωμετρία με τη χυμώδη ζωντάνια της φύσης.

Λεπτά φυλλαράκια στολίζουν τους βλαστούς, κρύβοντας τα δεσίματα των επιμέρους στοιχείων και ζωντανεύοντας τη σύνθεση, ενώ δεκάδες λουλούδια κάθε λογής, πλασμένα με εξαιρετική φυσικότητα, ανθίζουν προς κάθε κατεύθυνση στερεωμένα σε σπείρες που θα τρεμόπαιζαν σε κάθε κίνηση του κεφαλιού της νεαρής γυναίκας. Χρυσές μέλισσες ρουφούν το νέκταρ των λουλουδιών και ένα πουλάκι καθισμένο στο μεσιανό βλαστάρι κελαηδάει ανέγγιχτο από το πέρασμα των αιώνων.

Οι πιο πολύπλοκες τεχνικές της χρυσοχοϊκής τέχνης επιστρατεύτηκαν για την δημιουργία αυτού του απαράμιλλου κομψοτεχνήματος, όπου την αντίστιξη στη θερμή λάμψη του χρυσού προσφέρει το γοητευτικό γαλάζιο της υαλόμαζας, χρώμα σπάνιο και αρχοντικό.

Μολονότι το διάδημα κακόπαθε στις φλόγες της πυράς - η υαλόμαζα απολεπίστηκε σε πολλά σημεία και αρκετά λουλουδάκια χάθηκαν - εξακολουθεί ακόμη να μαγεύει με την ομορφιά του τον θεατή, μαρτυρώντας την ασύγκριτη δεξιοτεχνία του δημιουργού του.

Χρονολόγηση: 336 π.Χ.
Υλικό: Χρυσός, Υαλόμαζα

Άλλες όψεις - λεπτομέρειες του κοσμήματος
Το χρυσό διάδημα - Υπουργείο Πολιτισμού - Οδυσσέας


Σοφία Ντρέκου » ‎ιφιγένεια γεωργιάδου 31 Μαρτίου 2015: Το πιο πολύτιμο κόσμημα όμως στο FaceBook, είναι αγάπη πού προσφέρεις γενναιόδωρα σε όλους μας Ιφιγένειά μου. ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ: Το πιο πολύτιμο κόσμημα του αρχαίου κόσμου
ιφιγένεια γεωργιάδου: Σοφία τι ανεπανάληπτης ομορφιάς κόσμημα ...σε ευχαριστώ να είσαι πάντα καλά!!! 2 χρόνια

Σοφία Ντρέκου: Ιφιγένεια... την έφτιαξα όμορφη την ανάρτηση και πλήρης σαν εσένα! 2 χρόνια

ιφιγένεια γεωργιάδου: Σοφία καρδούλα μου το δώρο της Vaia σταλμένο από την όμορφη νύμφη του Βορρά... 2 χρόνια

Vaia Tzatzara: ιφιγένεια και Σοφία η αγάπη ειναι η μεγαλύτερη ομορφιά και το διάδημα ήταν δώρο αγάπης αληθινής. 2 χρόνια

Σοφία Ντρέκου: Έτσι Vaia μας αγαπημένη!!! 2 χρόνια

Γιωργος Μαρκου: ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ. 2 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.