9 Οκτ 2020

Στην άκρα αγαθότητα της προσμονής


Στον έρωτα κυριαρχεί 
η ενδόμυχη στρατηγική 
της αναπτέρωσης 
της εσωτερικής ανάγκης 
να γίνεις η συνέχεια 
μιάς ύπαρξης 
που φανερώνεται 
μέσα στην καρδιά σου 
ότι έχει για εσένα 
σημασία μεγάλη.

Το ενδόμυχο μυστήριο 
των ανησυχητικών αναμονών 
υπολόγισε το για καρδιακό ελιξίριο.

Με πόνο ψυχής ...πηγή αιωνίου ζωής
με περίπτυξη αγαπητική... καλημέρα...
να την γευθείς με λαχτάρα και επιμονή
στην άκρα αγαθότητα της προσμονής
Εκείνου που οδηγεί την ψυχή
στον καθαρό αέρα.


ifigeneia-georgiadou-math.blogspot.com


Εικαστικό: Ένα γλυπτό με δύο μάσκες που φιλιούνται εξερευνά την έννοια της οικειότητας εν μέσω πανδημίας. Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο που τον περιβάλλει, ο καλλιτέχνης Τζόνσον Τσανγκ από το Χονγκ Κονγκ μετουσίωσε τις συνέπειες του κορωνοϊού στο τελευταίο του έργο, ένα πορσελάνινο γλυπτό με τίτλο Still in One Piece III.

Ο καλλιτέχνης Τζόνσον Τσανγκ από το Χονγκ Κονγκ είναι γνωστός για την εκπληκτική του ικανότητα να μεταμορφώνει τον πηλό σε εξαιρετικά γλυπτά από πορσελάνη. Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο που τον περιβάλλει, ο Τσανγκ μετουσίωσε τις συνέπειες του κορωνοϊού στο τελευταίο του έργο, με τίτλο Still in One Piece III. Στο λευκό γλυπτό του δύο πρόσωπα που είναι καλυμμένα σφιχτά με μάσκες, φιλιούνται.

Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες των προσώπων που καλύπτονται από τις μάσκες, ο Τσανγκ θέλει να μιλήσει για την μετάλλαξη του τρόπου αλληλεπίδρασης των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του COVID – 19. Το να βλέπεις φιγούρες να φιλιούνται ενώ φορούν μάσκα προσώπου είναι πολύ έντονο, καθώς η κοινωνία πλέον έχει συνηθίσει μέσα σε ένα έτος την υποχρεωτική φυσική απόσταση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το γλυπτό είναι και συγκινητικό, καθώς μας υπενθυμίζει πως ακόμη και μέσα σε μία εποχή που προστάζει την φυσική απόσταση, μπορούμε να απολαύσουμε νοερά στιγμές εγγύτητας. Αυτό το ιδιαίτερο γλυπτό από πορσελάνη δημιουργεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την κατάσταση του κόσμου σήμερα.

«Στις αρχές Μαΐου, αυτή η ιδέα απλά ξεπήδησε από το μυαλό μου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.», λέει ο Τζόνσον Τσανγκ. 
«Έχω μια έντονη αίσθηση ότι αυτές οι δημιουργικές ιδέες δεν προέρχονται από εμένα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος που μου ήρθε. Ίσως επειδή έχω τη δυνατότητα να δώσω υπόσταση σε αυτές τις υπέροχες ιδέες και να τις δείξω στους σωστούς ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο, δεν θέλω να ερμηνεύσω το γλυπτό μόνος μου. Νομίζω ότι όλοι όσοι βλέπουν τα έργα μου έχουν το δικαίωμα να τα ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο, σύμφωνα με τα δικά τους συναισθήματα.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.