12 Αυγ 2023

Poison κατανομή και τυχαιότητες


Ιάννης Ξενάκης: Έρωτας για μουσική και μαθηματικά

Ένα podcast της Σεμίνας Διγενή για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και διανοητές του 20ού αιώνα, τον πιο επιδραστικό συνθέτη ελληνικής καταγωγής, τον Ιάννη Ξενάκη.

Γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια και πίστεψε σε δύο θεούς: των μαθηματικών και της μουσικής. Η πατρίδα του τον εξόρισε κι αυτός τη δόξασε.


Αποκαλύπτονται άγνωστες σελίδες της μυθιστορηματικής ζωής του ανεξάντλητου πολυδημιουργού με την ευρύτατη επιρροή, που σημάδεψε την πρώτη γραμμή της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας του περασμένου αιώνα.

Στο podcast ακούγονται, εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, ο μαθητής του Χάρης Ξανθουδάκης, που είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο μελετητής του έργου του Μάκης Σολωμός, καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS 8 και διευθυντής του Εργαστηρίου MUSIDANSE, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η παλιά του φίλη Ροζίτα Σώκου, ο σύντροφός του στον λόχο σπουδαστών «Λόρδος Μπάυρον» δικηγόρος και συγγραφέας Σπύρος Τζουβέλης και συνεργάτες του στις Μυκήνες.

Αξιοποιήθηκε υλικό από τις εκπομπές «Μονόγραμμα», «Μηχανή του Χρόνου» και «Πολύτοπο Μυκηνών» της ΕΡΤ.

Δενδρική πολυποίκιλη διαδρομή
σε αδιάβατη στοχαστική
μαθηματική μουσική ανακωχή
μιας ιδιαίτερης χρήσης.

Ιφιγένεια Γεωργιάδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.