Η λογικομαθηματική οργάνωση
Οι επιστημονικές θεωρίες εν γένει συνιστούν λογικο-μαθηματικά συστήματα σημασιολογικά συναφών μεταξύ τους θεωρητικών υποθέσεων.
Η λογικο-μαθηματική οργάνωση, τους διασφαλίζει αφενός ότι όλες οι προτάσεις που συνιστούν λογικές συνέπειες των συστατικών θεωρητικών υποθέσεων μιας θεωρίας. Περιέχονται στην εν λόγω θεωρία και αφετέρου ότι μόνον οι συστατικές θεωρητικές υποθέσεις της και οι προτάσεις που αυτές συνεπάγονται λογικά περιέχονται σε αυτήν.
Ο έλεγχος της λογικής περίφραξης των προτάσεων κάποιας θεωρίας, απαιτεί την αξιωματική διατύπωση της ή αξιωματοποίησή της, μέσω της οποίας διακρίνονται οι κεντρικές θεωρητικές της υποθέσεις που λαμβάνονται ως αξιωματική βάση της, από εκείνες που αυτές συνεπάγονται. Δηλαδή τα θεωρήματα της.
Κάθε επιστημονική θεωρία συγκροτείται από δύο συστατικά. Τους λογικο-μαθηματικούς τύπους της και τις σημασιολογικές παραδοχές της, που επιτρέπουν την γεγονοτική ερμηνεία των ήδη λογικά και μαθηματικά ερμηνευμένων συστατικών συμβόλων της, αποδίδοντας σε αυτά τη συμβολική λειτουργία της αναπαράστασης όψεων της αντικειμενικής πραγματικότητας, πραγμάτων ιδιοτήτων τους καταστάσεων των εν λόγω πραγμάτων που οι ιδιότητες τους συγκαθορίζουν.
Η ανθρώπινη εμπειρία δεν εμπλέκεται στην σημασιολογική ερμηνεία τους αλλά μόνον στην μεθοδολογική αποτίμηση του βαθμού εμπειρικής εγκυρότητας τους...Π.Ο
Από το Στιγμιαίο στο Άπειρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.